Георгиев Атанас

Филмографија

 

  • 2010 -  „Атомската мравка “ (документарен)

 

    Награди:  

    Награда „Regards neufs“- Филмски фестивал Visions Du Reel, Нион, Швајцарија, 2009  

    Специјална награда од жири - Филмски фестивал Загреб Докс, Хрватска  

    Специјална награда од жири и награда од публика - Филмски фестивал Либурнија, Хрватска  

    Специјална награда од жири и  "Andriy Motrosov" награда - Меѓународен филмски фестивал - Докудејс, Украина  

    Специјална награда од жири - Фестивал на креативен документарен филм Maкедокс, Скопје, Македонија 

    Трета награда од публика - Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина

    Фестивали:

    Фестивал на македонски филм, Мелбурн, Австралија, 2010

    Фестивал на европски филм, Букурешт, Романија, 2010 

    Филмски фестивал во Мумбаи, Индија

    Меѓународен фестивал Хот Докс, Канада

    Меѓународен фестивал ДОК Лајпциг, Германија

    Фестивал на европски филм, Франција

    Филмски фестивал Балкан Трафик, Белгија

    Државен Филмски Центар, Латвија

    Meѓународен филмски фестивал Бурса, Tурција

    Меѓународен филмски фестивал, Кливленд, САД

    Филмски фестивал ДИАГОНАЛЕ, Aвстрија

    Filmhuis Den Haag, Холандија

    Меѓународен фестивал за документарен филм Флаертиана, Русија

    Меѓународен фестивал на жени автори, Њу Делхи, Индија

    Документарен Филм & Видео Фестивал, Касел, Германија

    Меѓународен фестивал на краток и документарен филм  ДОКУФЕСТ, Призрен

    Филмски фестивал „This Human World“, Aвстрија

    Meѓународен филмски фестивал, Канзас, САД

    Фестивал „4 Синхронизирани градови“, Приштина/Скопје/Aмстердам/Сараево

    Филмски фестивал „Слободна зона“, Белград

    Меѓународен филмски фестивал „Златна кајсија“, Ерменија

 

  • 2000 - "1/4" (краткометражен)

    Награди:  

    Награда за најдобар филм - Полски филмски фестивал, Лоџ, Полска, 2001  

    Награда за најдобар филм - Студентстки филмски фестивал, Пловдив, Бугарија, 2000  

    Награда за најдобра режија - Студентски филмски фестивал, Марибор, Словенија, 2001