Конеска Елизабета

Филмографија


 • 2012 - ‚‚Девојки и други нешта‘‘ (документарен) 

    Фестивали:

    Меѓународен фестивал на етнографски и документарен филм, Кратово, Македонија, 2013

    ДЕФ - Словенечки денови на етнографски филм, Љубљана, Словенија, 2012

    Презентација на македонски и норвешки етнографски филмови, Кинотека на Македонија, Скопје, Македонија, 2012

 

 

    Награди:

    Награда „Ацо Алексов“ - Астерфест - Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Струмица, Македонија, 2013

    Фестивали:

    Кански фестивал на корпоративни медиумски и ТВ проекти, Франција, 2013

    Меѓународен филмски  фестивал Јахорина, Пале, Босна и Херцеговина, 2013

    Меѓународен фестивал на краткометражни филмови за млади - ТИСФЕСТ, Истанбул, Турција, 2013  

    Фестивал на етнографски филм, Кратово, Македонија, 2012

    Медитерански филмски фестивал на жени автори, Марсеј, Франција

    Фестивал на југоисточно - европски филм, Париз, Франција, 2012

    Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2012

    Фестивал на храна и филм, Албанија, 2012

    Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

    Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2012

    Филмски фестивал, Тренто, Италија, 2012 

    Словенечки денови на етнографски филм, Љубљана, Словенија, 2012

    Меѓународен етнографски филмски фестивал, Белград, Србија, 2011

    Фестивал на европски филм, Романија, 2011

    Денови на етнографски филм, Москва, Русија, 2011

 

 • 2010 – „Пријатели“ (документарен)

    Фестивали:

    Меѓународен филмски фестивал со антрополошки теми „Антропофест“, Република Чешка, 2011

    Меѓународен етнографски филмски фестивал , Белград, Србија, 2010

 

 • 2007 – „Мир за сите“  (документарен)

    Награди:

     Специјална награда - Меѓународен филмски фестивал за културно наследство, Софија, Бугарија, 2013

    Добитник на Гранд При - Меѓународен етно филмски фестивал, Белград, Србија, 2007

    Фестивали:

     „Други Мост - un autre pont vers les Balkans", Гренобл, Франција 2012

    Меѓународен фестивал на етнографски и антрополошки филм, Софија, Бугарија

    Меѓународна летна школа за религија и јавен живот, Универзитет во Бостон, Универзитет во Софија и Универзитет во Пловдив, Бугарија, 2011

    Европска интензивна програма за „Преведувае на Бога: Исламот и Христијанството во Југоисточна Европа“, Факултет за теологија на Универзитетот Мармара, Истанбул, Турција, 2011

    Меѓународна конференција – Хетеродоксни Муслимани, Етнографски Музеј, Софија, Бугарија, 2011

    Меѓународа конференција  и фестивал за краток филм “Car Sismanovi dni” Асоцијација  ONGAL, Бугарија 2011

    “Aye Aye” Меѓународен филмски фестивал, Ненси Лорен, Франција, 2011

    DIALEKTUS Европски Филмски Фестривал за документарен и археолошки филм, Будимпешта, Романија

    Мултимедијален Центар Мала Станица, Проект Заеднички Светилишта, изложба на фотографии и филм, Скопје, Македонија, 2009

    АСТРА Меѓународен фестивал на документарен и антрополошки филм, Сиби, Романија, 2009

    Филмски фестивал за документарен филм Jaipur, Индија, 2008

    Меѓународен фестивал за документарен филм 1001, Истанбул, Турција, 2008

    Меѓународен Филмски Фестивал, Тренто, Италија, 2008

    Меѓународен Филмски Фестивал, Готиген, Германија, 2008

    Денови на етно филм, Љубљана, Словенија, 2008

    Меѓународен Фестивал за антрополошки филм, Москва, Русија, 2008

    “The unite Europe” Филмски Фестивал за етнографски филм, Тренто, Италија, 2008

    Ревија на филмови од Меѓународниот фестивал за етно филм, Белград – Музеј на Македонија, Скопје, Македонија, 2008

    Меѓународна ревија на документарен и етно филм „Александар-Саша-Птерович“, Србија, 2008

    KAFFE – Антрополошки фестивал за филм и видео, Љубљана, Словенија, 2008

    Македонски етнолошки филмови, Етнографски музеј , Загреб, Хрватска, 2008

    Македонски етнофилм, Љубљана, Словенија, 2007

 

 • 2006 – „Бекташи – влези и види“ (документарен)

    Награди:

    Добитник на почетна награда - "Yılmaz Güney" Фестивал за краток филм, култура и уметност, Истанбул, Турција, 2008

    Фестивали:

    Панорама на етнолошкио филм, Париз, Франција, 2007

    Фестивал на документарен филм 1001, Истанбул, Турција, 2007

    Македонски етнолошки филм, Словенски етнографски музеј, Љубљана, Словенија, 2007

    Европски културни коридори – Меѓународен фестивал за филм и музика, Трст, Италија, 2006

    Денови на македонски филм, Македонскки културен центар, Софија, Бугарија, 2006

    Конференција „Животот и делото на F.W.Hasluck 1878-1920“, Универзитет во Велс, Велика Британија, 2006

    Меѓународен етно филм фестивал, Белгад, Србија, 2006

 

 • 2005 – „Денот на Ашура“ (документарен)

    Фестивали:

    Денови на Европското културно наследство, Музеј на Македонија, Скопје, Македонија, 2005

 

 • 2004 – „Бадник и коледе“ (документарен)

    Фестивали:

    Денови на Европското културно наследство, Музеј на Македонија, Скопје, Македонија, 2004

 

 • 2004 – „Русалии“ (документарен)

    Фестивали:

    Денови на Европското културно наследство, Музеј на Македонија, Скопје, Македонија, 2004

 

 • 2003 – „Адак“ (документарен)

    Фестивали: 

    Македоснки етнографски филмови, Етнографски музеј, Загреб, Хрватска, 2008

    Меѓународна културна манифестација – “Weak up of the nature”, Призрен, Косово, 2008

    Македоснки етнографски филмови, словенски етнографски музеј, Љубљана, Словенија, 2007

    Европски културни коридори  - Меѓународен  фестивал за филм и музика, Трст, Италија, 2006

    Денови на македонскиот филм, македонски културен центар, Софија, Бугарија, 2006

    Меѓународна ревија на документарен и етно филм „Александар Саша Претровиќ“, Бања Ковиљача, Србија, 2006

    Панорама на етнолошки филмови, Париз, Франција, 2005

    Меѓународен фестивал за документарен филм, Истанбул, Турција, 2005

    Меѓународен фестивал на документарен филм, Букурешт, Романија, 2004

    Центар за култура „Трајко Прокопиев“, Куманово, Македонија, 2004

    АСТРА Меѓународен фестивал на документарен и антрошполошки филм, Романија, 2004

    Денови на Европското културно наследство, Музеј на Македонија, Скопје, Македонија, 2003

    Центар за култура “Cemal Resid Rey”, Истанбул, Турција, 2003

    Меѓународен фестивал за етнографски филм, Белград, Србија, 2003

 

 • 2002 – „Белградскиот казанџија“ (документарен)

    Фестивали:

    Меѓународна ревија на документарен и етно филм „Александар Саша Претровиќ“, Бања Ковиљача, Србија, 2006

    Презентација на етнолошки филмови и фотографии, Битола, Македонија, 2003

    Меѓународен фестивал за етно филм, Белград, Србија, 2002

    Денови на Европското културно наследство, Музеј на Македонија, Скопје, Македонија, 2000

 

 • 2000 – „Звукот на чеканот“  (документарен)

    Награди:
    Награда за најдобра камера - Меѓународен фестивал за етно филм, Белград, Србија, 2000

    Фестивали:

    Денови на Европското културно наследство, Музеј на Македонија, Скопје, Македонија, 2000

    Македонски етно филм, eтнолошки музеј Љубљана, Словенија, 2007

 

 • 1997 – „Професија во движење – Крушевски калајџии“ (документарен)

    Фестивали:

    Презентација на етнолошки филмови и фотографии, Битола, Македонија, 2003

    Меѓународен фестивал за етнолошки филм, Белград, Србија, 1998

    Денови на Европското културно наследство, Музеј на Македонија, Скопје, Македонија, 1998

 

 • 1994 – „Кога одевме во Стамбол“ (документарен)

    Фестивали:

    Меѓународен филмски фестивал, Готинген, Германија, 1999