Манчевски Милчо

Филмографија


  • 2013 - „Четврток“ (краткометражен)

     Фестивали:

     Венециски филмски фестивал, Италија, 2013

 

    Награди:  

    Награда на Централноевропска Иницијатива - Филмски фестивал Трст, Италија, 2012   

    "Награда за филмот како ументички феномен" - Меѓународен филмски фестивал Листопад, Минск, Белорусија, 2011  

    Награда за режија – Меѓународен филмски фестивал, Љубљана, Словенија, 2011  

    FEDEORA - Меѓународен филмски фестивал Синема Сити, Нови Сад, Србија, 2011  

    Награда “Небојша Џукелиќ” од критика за најдобра филм - Меѓународен филмски фестивал ФЕСТ, Белград, Србија, 2011  

    Специјална награда од жири за "Европа надвор од Европа" - Меѓународен филмски фестивал ФЕСТ, Белград, Србија, 2011

    Номинација за најдобар филм - MTV Movie Awards, 2011

    Македонски кандидат за Оскар за филм од неанглиско говорно подрачје, 2010

    Фестивали:

    Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2010

    Меѓународен филмски фестивал Cinema Mundi, Полска, 2011

    Меѓународен филмски фестивал, Кливленд, САД, 2011

    Меѓународен филмски фестивал, Софија, Бугарија, 2011

    Меѓународен филмски фестивал  "Kino Pasavaris", Вилнус, Латвија, 2011

    Меѓународен филмски фестивал, Истанбул, Турција, 2011

    Las Palmas de Gran Canaria Меѓународен филмски фестивал, Шпанија, 2011

    Open City Docs Fest, Лондон, Велика Британија, 2011

    Меѓународен филмски фестивал, Скотсдејл, САД, 2011

    Меѓународен филмски фестивал, Пула, Хрватска, 2011

    Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина, 2011

    La Casa Encendida, Мадрид, Шпанија, 2011

    Меѓународен филмски фестивал Трансилванија, Сибиу, Романија, 2011

    Филмски фестивал во Варшава, Полска, 2011

    Филмски фестивал, Москва, Русија, 2011

    Меѓународен филмски фестивал, Сао Паоло, Бразил, 2010

    Меѓународен филмски фестивал, Торонто, Канада, 2010    

    Меѓународен филмски фестивал, Саракуза, САД, 2011

    Semana de Cinema Experimental, Мадрид, Шпанија, 2011

    Меѓународен филмски фестивал, Гоа, Индија, 2011

    Меѓународен филмски фестивал ПриФилмФест, Косово, 2011 

    Фестивал на македонски филм, Австралија, 2012

    Филмски фестивал East by SouthEast, Копенхаген, Данска, 2012

    Филмски фестивал „Европа на екранот“, Џакарта, Индонезија, 2013

    Меѓународен филмски фестивал Нанси-Лорен, Франција, 2013

 

  • 2008 - „Сенки“ (долгометражен)     

    Награди:  

    Најдобра актерка (Весна Станојевска) - Златна Бубамара, Maкедонија, 2008   

    Најдобар музички спот (Џангл сенка) -  Златна Бубамара, Македонија, 2008  

    Златен медал за достигнувања (Рајан Шор , композитор) - Парк Сити Музички Филмски Фестивал, Јута, САД, 2008

    Фестивали:

    Фестивал на македонски филм, Велика Британија, 2008

    Панорама на Европската кинематографија, Грција, 2008

    Меѓународен ФилмФест, Полска, 2008

    Филмски фестивал Норчепинг, Шведска, 2008

    Meѓународен филмски фестивал, Сао Паоло, Бразил, 2007

    Меѓународен филмски фестивал, Торонто,  Канада, 2007

    Филмски Фестивал „Златен Коњ“, Taјван, 2007

 

  • 2001 - „Прашина“ (долгометражен)

    Награди:

    Номинација за награда Golden Reel, 2002

    Фестивали:

    Меѓународен филмски фестивал, Хонг Конг, Кина, 2002

    Меѓународен филмски фестивал Венеција, Италија, 2001

    Меѓународен филмски фестивал, Торонто, Канада, 2001

    Меѓународен филмски фестивал, Токио, Jапонија, 2001

    Меѓународен филмски фестивал, Солун, Грција, 2001

 

  • 1994 - „Пред дождот“ (долгометражен)

    Награди:  

    Награда Сребрен кондор за најдобар странски филм -  Aргентина, 1996  

    Награда Independent spirit за Најдобар странски филм, 1996

    Медитеранска награда за мир и толеранција, 1996  

    Златна кочија - Филмски фестивал во Монс, Белгија, 1995  

    Гранд При - Санкт Петербург „Фестивал на фестивалите“, Русија, 1995  

    Прва награда - Бургос Фестивал, Шпанија, 1995  

    Награда за најдобро сценарио - Фестивал за сценарија, Горица, Италија, 1995  

    Награда за најдобар филм - Филмски Форум, Братислава, Словенија, 1995  

    Награда на УНЕСКО - Пантелерија, Италија, 1995  

    Награда од публика - Филм Фест Варшава, Полска, 1995  

    Награда од католичка филмскa комисија - Aвстрија, 1995  

    „Давид ди Донатело“ Специјална награда за неиталијански филм, Италија, 1995  

    Златна бубачка за најдобар странски филм - Шведски Филмски Институт, Шведска, 1995  

    Номинација за Оскар за најдобар филм од неанглиско говорно подрачје, 1995

    Златен лав за најдобар филм - Меѓународен филмски фестивал, Венеција, Италија, 1994

    ФИПРЕСЦИ (Награда на критиката)  - Меѓународен филмски фестивал, Венеција, Италија, 1994  

    Награда од УНИЦЕФ, Меѓународен филмски фестивал, Венеција, Италија, 1994

    Премио Чинемавенире - Меѓународен филмски фестивал, Венеција, Италија, 1994  

    Награда од публика - Меѓународен филмски фестивал, Венеција, Италија, 1994

    Ролинг Венис, награда од градот Венеција - Меѓународен филмски фестивал, Венеција, Италија, 1994    

    Златно лавче, награда на италијанските студенти - Меѓународен филмски фестивал, Венеција, Италија, 1994

    Награда од Меѓународната католичка организација за филм - Меѓународен филмски фестивал, Венеција, Италија, 1994  

    Награда на Кодак за најдобар дебитантски филм - Меѓународен филмски фестивал, Венеција, Италија, 1994  

    Награда на синдикатот Франческо Пазинети за најдобар актер ( Раде Шербеџија) - Меѓународен филмски фестивал, Венеција, Италија, 1994

    Награда на публика за најдобар филм -  Меѓународен филмски фестивал Сао Паоло, Бразил, 1994

    Награда на жири за најдобар филм - Меѓународен филмски фестивал, Порторико, 1994

    Награда на публика за најдобар филм - Меѓународен филмски фестивал, Порторико, 1994  

    Најдобар режисер - Меѓународен филмски фестивал, Порторико, 1994

    Најдобар дебитантски филм - Меѓународен филмски фестивал, Порторико, 1994

    Најдобар дебитантски филм - Меѓународен филмски фестивал Стокхолм, Шведска, 1994