Митевска С. Теона

Филмографија

 

 

     Фестивали:

    Берлински филмски фестивал, Германија, 2017


    Награди:  

    „Златна Мимоза“ за најдобра кинематографија - Филмски фестивал Херцег Нови, Црна Гора, 2012 

    Фестивали:

    Меѓународен Филмски фестивал - Берлинале (во програма Panorama Special), Берлин, Германија, 2012

    Скопски филмски фестивал, Македонија, 2012

    Филмски фестивал Crossing Europe, Линц, Австрија, 2012

    Меѓународен филмски фестивал Cinema Jove, Валенсија, Шпанија, 2012

    Филмски фестивал во Сараево, Босна и Херцеговина, 2012

    Меѓународен филмски фестивал Бразилија, Бразил, 2012

    Фестивал на европски филм, Палиќ, Србија, 2012

    Меѓународен филмски фестивал Two Riversides, Полска, 2012

    Меѓународен филмски фестивал Espoo Cine, Финска, 2012

    Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

    Меѓународен филмски фестивал, Бусан, Кореја, 2012

    Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2012

    Европски филмски награди, Малта, 2012


  • 2008 - "Јас сум од Титов Велес" (долгометражен)

    Награди:  

    Специјална награда од жири - Сараевски филмски фестивал, Сараево, Босна и Херцеговина 

    Сребрена Камера 300 - Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија 

    Специјална награда од жири - Фестивал на европски филм, Лече, Италија  

    Најдобар европски актер - Фестивал на европскиот филм, Лече, Италија  

    Најдобар Филм - Б-ест Филмски фестивал, Италија 

    Силвер Ејнџел Истер Панорама- Артфилм фест Меѓународен филмски фестивал, Братислава, Словачка 

    Специјална награда од жири- Меѓународен филмски фестивал Cinema Jove, Валенсија, Шпанија 

    Златна Мимоза - Филмски фестивал Херцег Нови, Црна Гора

    Специјална награда за копродукција - Филмски фестивал Херцег Нови, Црна Гора 

    Фестивали:

    Меѓународен филмски фестивал  - Берлинале, Берлин, Германија, 2008

    Филмски фестивал, Торонто, Канада

    Кански филмски фестивал, Франција, 2008

    Филмски фестивал, Бусан, Кореја

    Фестивал на новиот филм, Монтреал, Канада

    Меѓународен филмски Фестивал, Белград, Србија

    Меѓународен филмски фестивал, Софија, Бугарија

    Филмски Фестивал Фабио Фест, Прага, Република Чешка

    Меѓународен филмски фестивал, Истанбул, Турција

    Go East – Филмски фестивал, Визбаден, Германија

    Меѓународен филмски фестивал, Вилнус, Литванија

    Филмски фестивал, Белфаст, Северна Ирска

    Филмски фестивал Кросинг Јуроп, Линц, Австрија

    Филмски фестивал Бања Лука, Босна и Херцеговина

    Филмски фестивал, Нови Сад, Србија

    Филмски фестивал, Брисел, Германија

    Филмски фестивал Ерусалим, Израел

    Meѓународен филмски фестивал, Ла Рошел, Франција

    Фестивалот на европски филм Les Arcs, Франција

 

  • 2004 - „Како убив светец“ (долгометражен)

    Награди:  

    Награда Crossing Europe -  Меѓународен филмски Фестивал, Линц, Австрија, 2004

    Специјално признание од жири - Меѓународен филмски фестивал Синема Јове, Валенсија, Шпанија, 2004 

    Награда за најдобар актер - Милан Тоциновски, во склоп на регионалната програма - Сараевски филмски фестивал, Сараево, Босна и Херцеговина,  2004

    Фестивали:

    Македонски филмски фестивал, Tоронто, Канада, 2006

    B-ucharEST Меѓународен Филмски Фестивал, Букурешт, Романија, 2006

    Филмски денови во Кипар - Лимасол и Никозија, Кипар, 2006  

    Меѓународен филмски фестивал во Керала   , Индија, 2005

    Меѓународен филмски фестивал,   Дамаск, Сирија, 2005

    High Falls Филмски Фестивал,  Рочестер, Њујорк, САД, 2005

    Панорама на европската кинематографија, Атина, Грција, 2005

    Фестивал Финале Пилзен, Република Чешка, 2005

    Меѓународен филмски фестивал, Софија, Бугарија, 2005

    Меѓународен филмски Фестивал, Анонеи, Франција, 2005

    Меѓународен филмски фестивал, Мумбаи, Индија, 2005

    Филмски  фестивал, Золотурн, Швајцарија, 2005

    Меѓународен филмски фестивал,     Ченаи, Индија,2004

    Меѓународен филмски фестивал,  Братислава, Словачка, 2004

    Меѓународен филмски фестивал Гоа, Индија 2004

    Авторски филмски фестивал "View into the World", Белград, Србија, 2004

    Меѓународен филмски фестивал Манхајм - Хајделберг, Германија, 2004

    Меѓународен филмски фестивал, Љубљана, Словенија, 2004

    Меѓународен филмски фестивал, Сао Паоло, Бразил, 2004

    Фестивал на медитерански филм,   Монпелие, Франција, 2004

    Филмски фестивал Cinéma Tout Ecran, Женева, Швајцарија, 2004

     Филмски фестивал, Загреб, Хрватска, 2004

    Меѓународен филмски фестивал, Рио де Жанерио Бразил, 2004

    Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ Скопје, Македонија, 2004

    Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина, 2004

    Меѓународен филмски фестивал , Ерусалим, Израел, 2004

    Меѓународен филмски фестивал, Карлови Вари, Чешка, 2004

    Меѓународен филмски фестивал Синема Јове, Валенсија, Шпанија, 2004

    Фестивал на југоисточен филм -Cinemateket, Копенхаген, Данска 2004

    Филмски фестивал Crossing Europe, Линц, Австрија, 2004

    Фестивал на европски филм, Брисел, Белгија, 2004

    Меѓународен филмски фестивал, Ротердам, Холандија, 2004

 

  • 2001 - „Амер во Америка“ (документарен)

 

  • 2000 -  „Вета“ (краткометражен)

    Награди:  

    Награда од жири, Меѓународен филмски фестивал - Берлинале, Берлин, Германија, 2001  

    Диплома за оригинална уметничка визија -  Молодист Меѓународен филмски фестивал, Киев, Украина, 2001  

    Васерман финалист, First Run Festival, Њујорк, 2001

    Фестивали:

    Филмски фестивал Алгарве, Португалија

    Филмски фестивал Синема Јове, Валенсија, Шпанија

    Скопски филмски фестивал, Македонија

    Филмски фестивал, Бризбен, Австралија

    Меѓународен филмски фестивал на краток филм, Сао Паоло, Бразил

    Меѓународен филмски фестивал, Монтреал, Канада

    Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина

    Филмски фестивал во Драма, Грција

    Меѓународен филмски фестивал Молодист, Киев, Украина

    Фестивал на медитерански филм, Монтпелие, Франција

    Реинденс филмски фестивал, Лондон, Велика Британија

    Стокхолм филмски фестивал, Шкотска

    Филмски фестивал „Златен Коњ“, Тајпеј, Кина

    Филмски фестивал, Торино, Италија

    Филмски фестивал Алпе Адриа, Трст, Италија

 

  • 1998  - „Зошто е лута Бети Буп?“ (краткометражен)