Ристовски Светозар

Филмографија


    Фестивали:

    Меѓународен филмски фестивал, Санта Барбара, САД, 2016

    Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола. Македонија, 2015

     Филмски фестивал „CinEast“, Луксембург, 2015

 

  • 2010 - „Драг г. Гејси“ (долгометражен)

 

  • 2004 - „Илузија“ (долгометражен)   

    Награди:  

    The Europa Award за најдобар Европски дебитантски филм - Меѓународен филмски фестивал за деца и млади, Злин, Република Чешка, 2005  

    Награда Лајонси - Филмски фестивал, Ротердам, Холандија 

    Фестивали:

    Филмски фестивал, Малме, Шведска, 2006

    Меѓународен фестивал „Meeting of Cinema and History Film“, Истанбул, Турција, 2005

    Филмски Фестивал Black Nights,Талин, Естонија, 2005

    Денови на македонскиот филм КултурКонтакт, Австрија, 2005

    Балкан Блек Бокс фестивал, Берлин, Германија, 2005

    Меѓународен филмски фестивал, Љубљана, Словенија, 2005

    Фестивал на медитерански филм, Монпелие, Франција, 2005

    Филмски фестивал Минстер, Германија, 2005

    Меѓународен филмски фестивал, Хаифа, Израел, 2005

    Филмски фестивал, Хамбург, Германија, 2005

    Бастер Филм Меѓународен детски филмски фестивал, Копенхаген, Данска, 2005

    Биенале Венеција, Италија, 2005

    Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина, 2005

    Меѓународен филмски фестивал, Ла Рошел, Франција, 2005

    Меѓународен филмски фестивал, Сигнапур, 2005

    Филмски фестивал Go East, Визбаден, Германија, 2005

    Neue Berlin Babylon Синема фестивал, Германија

    Меѓународен филмски фестивал, Стокхолм, Шведска, 2005

    Филмски фестивал Фабиофест, Прага, Република Чешка, 2005

    Филмски фестивал South By Southwest, Остин, САД, 2005

    Филмски фестивал во Софија, Бугарија, 2005

    Меѓународен филмски фестивал, Белград, Србија, 2005

    Меѓународен филмски фестивал, Торонто, Канада, 2004

    Меѓународен филмски фестивал, Ванкувер, Канада, 2004

    Меѓународен филмски фестивал, Монтреал, Канада, 2004

    Меѓународен филмски фестивал, Токио, Јапонија, 2004

    Меѓународен филмски фестивал, Солун, Грација, 2004 

 

  • 2002 - „Радоста на животот“ (долгометрежен документарен)

    Награди:   

    Најдобар документарен филм во меѓународна конкуренција - Филмски фестивал  Wine Country, Калифорнија, САД  

    Наградата на Hertie Foundation Prize за најдобар документарен филм - Филмски фестивал  GoEast,  Визбаден, Германија

 

  • 2000 - „Ловец“ (краткометражен)